1Vabilo – predstavitev 19. Ekološke akcije Drava 2011

Zgodovina ekoloških akcij PDM

Med naše dejavnosti smo v preteklosti uvrstili tudi skrb za čistejše okolje;

začetki ekoloških akcij segajo v leto 1994, ko smo na športnem vikendu Maribora predstavili klub in njegove dejavnosti in se, čeprav je bila akcija v februarju, potopili v Dravo in jo prvič simbolično očistili.

V naslednjih letih smo ekološko akcijo izvedli konec maja in jo sedaj pripravljamo še bolj podrobno in odgovorno.

Prireditev je rasla z nami in leta 1998 smo jo tudi prijavili na Slovensko Potapljaško Zvezo in bili izbrani kot organizatorjiDneva potapljačev Slovenije, ki je ekološki akciji prinesel duh sodelovanja z klubi iz bližnje in daljne okolice, kar ohranjamo tudi sedaj. Isto leto smo priredili 1. Tradicionalni spust po Dravi od M. otoka do Benetk.

Pred tremi leti smo prireditev umestili v čas okoli 22. Marca, ki je Svetovni dan voda.

Lani smo v sodelovanju s Fotoklubom Maribor – FKMB pripravili v okviru akcije tudi 1. fotografski natečaj.

OPIS PROJEKTA:

19. Ekološka akcija Drava 2011 – NI NAM VSEENO, sobota, 19.03.2011

Prireditev bo imela poudarek na Dravi in življenju z njo.

Poglavitni cilj akcije – projekta je ozaveščanje in informiranje ljudi o dejstvih povezanih z našo reko, z možnostmi rekreacije na njej in preganjanju strahu pred reko.

Ekološka akcija se bo pričela ob 12.00 uri na osrednjem prireditvenem prostoru pri Vodnem stolpu, kjer se bodo zainteresiranim obiskovalcem predstavili sodelujoči.

Prireditev bo imela tudi izobraževalni značaj, saj bodo povabljene skupine, organizacije in društva, predstavile vsaka svoj pogled na reko, ki teče skozi naše mesto, urejeni bodo razstavni prostori z informatorji, ki bodo predstavljali svoje dejavnosti.

Predvidevamo tudi tisk zloženke z informacijami o stanju reke Drave.

Častni pokrovitelj prireditve je predsednik R. Slovenije, Dr. Danilo Turk.

Predstavili se bodo :

Rafting klub Maribor, Akvarij – Terarij Maribor, Dravske Elektrarne, MEEL – Mobilni ekološki laboratorij, Gasilci poklicne enote Maribor, Aquasystems – Centralna čistilna naprava , Zavod za ekologijo, PRS – Podvodna Reševalna Služba Slovenije, društvo MARS – delavnice otrok na temo Drava, Mariborski Splavarji –TD Maribor, Rečna ladja – Dravska Vila, Snaga, PGD Kamnica, PGD Maribor Mesto, Ribiška Družina – Henkel, ČZS Večer, Radio Center, Civilna Zaščita – regijska enota za reševanje na vodi

Potapljači bomo v tem času izvedli akcijo čiščenja dna reke Drave. Ob 14.00 uri pa bomo pripravili zaključno prireditev, na kateri bomo predstavili potek projekta, in odprli fotografsko razstavo z razglasitvijo rezultatov Fotografskega natečaja.

Letos pa smo natečaj nadgradili, tako da je letos ponovno v sodelovanju z FKMB, pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije in sicer 2. mednarodni fotografski natečaj na temo življenje – Reka.

Z željo po uspešnem sodelovanju vas lepo pozdravljamo !

Organizacijski odbor prireditve: Jure Šega, Mitja Štampfer, Maja Šivec, Iztok Klemenc,Iztok Pohorec, Damjan Romih, Leon Želj, Mirjana Mihin, Vojo Eraković

Vodja prireditve Vojo Eraković