1Pretekli konec tedna (3. in 4. julija) se je na hrvaškem otoku Rabu odvijalo tekmovanje v globinskem prostem potapljanju Rab dive off 09. V močni konkurenci se je med seboj spopadlo 32 potapljačev iz 7 držav. Na tekmovanju so zelo uspešno nastopili tudi Slovenci, predvsem Jure Daić, naš najboljši apneist v globinskih disciplinah. Kot prvi Slovenec je dosegel globino 80 m in s tem rezultatom postavil nov državni rekord ter osvojil 1. mesto v disciplini CWT (plavanje s konstantno obtežitvijo s plavutmi v globino in nazaj). Svoj uspeh je dopolnil še z zlato medaljo v disciplini CNF (plavanje s konstantno obtežitvijo brez plavuti, »žabica«, v globino in nazaj), kjer je z doseženo globino 58 m prav tako dosegel nov državni rekord.

K uspehu slovenskih tekmovalcev pa je doprinesel tudi Matej Mihailovski, ki je osvojil dve srebrni medalji in sicer v disciplinah CWT in FIM (potop s konstantno obtežitvijo brez plavuti, a lahko se vleče po vrvi v globino in nazaj). Mihailovski je v disciplini FIM (prosti potop) postavil tudi državni rekord z doseženo globino 75m. Uspešno sta nastopila še Luka Pengov in mladi Antonio Koderman, ki sta potope brez plavuti zaključila malo pred 50 metri, potope s plavutmi pa okoli 60 metrov.

Hrvaški potapljači so se v svojem nacionalnem športu nadejali osvojitve vseh prvih mest, vendar jim je dve zlati kolajnitako letos, kot že tudi lani odnesel Daić. Tekmovanje na Rabu je slovenskim tekmovalcem služilo kot dobra priprava na svetovno prvenstvo v globinskih disciplinah, ki bo potekalo v začetku decembra na Bahamih. Juretov cilj na svetovnem prvenstvu je, da se uvrsti med deset najboljših potapljačev na svetu in izboljša svoj državni rekord na globino preko 90m.

Več o tekmovanju in vse rezultate lahko najdete na naslovu: http://bezboca.com.hr
ter na domači strani zmagovalca http://www.h2oteam.com

Vsem tekmovalcem čestitamo za res izjemne dosežke.

(foto Tanja Daič)