1CMAS komisija za izobraževanje je v aprilu 2009 sprejela nekatere dopolnitve in spremembe CMAS PRAPOSa:

Bistvena sprememba je, da se izpit za voznika čolna za P3, P4 in inštruktorje le priporoča in se ne zahteva.

V primeru potapljaške nezgode bi moral tudi potapljač P3, ki je lahko vodja potapljaške skupine, prepoznati znake in simptome dekompresijskega obolenja in obvladati prvo pomoč s kisikom. Zato je z letošnjim letom kot pogoj za pristop na tečaj oz. izpit P3 obvezen predhodno opravljen tečaj DAN O2 Provider.

Nekateri specialni tečaji so bili za tečajnika P3 do sedaj neobvezni in so se v praksi izvajali le pri redkih inštruktorjih. CMAS komisija meni, da je za potapljača P3 nujno obvladovanje dodatnih potapljaških znanj oz. praktično znanje potapljanja v različnih pogojih. Zato so sedaj za CMAS P3 obvezni vsi spodaj našteti specialni tečaji:
* Potapljač reševalec,
* Potapljač kompresorist,
* Podvodna navigacija,
* Nočno potapljanje,
* Globinski potapljač.

Za inštruktorje potapljanja ostaja pogoj opravljen tečaj »Prva pomoč in temeljni postopki oživljanja«, ki ga bo na dve leti organizirala Komisija za potapljaške specialnosti pri SPZ. Udeležba na tem tečaju se priporoča tudi potapljačem P3.

Nova, peta dopolnjena izdaja CMAS Pravil potapljačev Slovenije, je še pred izidom v tiskani obliki na voljo v elektronski obliki tukaj …

Igor Urh
Predsednik CMAS komisije za izobraževanje