1Vabilo na predavanje
v četrtek, 12. 2. 2009 ob 18:00
na Fakulteti za šport, Gortanova 22 v Ljubljani:

Dr. Natalija Molčanova,
Ruska državna univerza v Moskvi,
Oddelek za ekstremne športe

Treningi za uspešnejše in varnejše prosto potapljanje

Dr. Natalija Molčanova je šele leta 2004 postavila prvi svetovni rekord, 155 m v dinamiki s plavutmi. Od takrat je dosegla skupno 22 svetovnih rekordov v vseh šestih tekmovalnih disciplinah prostega potapljanja. Njeni trenutni rekordi: statika polnih 8 minut; dinamika s plavutmi 214 m, dinamika brez plavuti 150 m, prosti potop 85 m, potop s konstantno obtežitvijo brez plavuti 60 m in 95 m s plavutmi.

Z delom in svojstvenim pristopom je v zadnjih letih pokazala, da so dosežki žensk v prostem potapljanju primerljivi z moškimi.Kako pripraviti organizem do takšnih zmogljivosti? To bo tema predavanja. Njeni rezultati brez dvoma kažejo na kakovost, uspešen prenos njenega znanja pa potrjujejo mnogi uspešni ruski reprezentanti. Oktobra lani je njen sin Aleksej Molčanov kot prvi v zgodovini preplaval pod vodo 5 dolžin olimpijskega bazena (250 m), in tako sta, verjetno tudi prvič v zgodovini športa, mama in sin postavila svetovni rekord isti dan.

Prosto potapljanje pa za Molčanovo še zdaleč niso le tekmovanja – to je njeno življenje, ki ga preliva v poezijo in naprej v filme, ki posegajo po najvišjih nagradah na mednarodnih festivalih. Prosto potapljanje poučuje na univerzi v Moskvi. Z njenimi izjemnimi dosežki in prijetno osebnostjo se veča tako število rednih študentov, kot število tečajnikov.

Predavanje bo v angleščini, deloma prevajano v slovenščino. Prispevek 5 € študenti, 10 € ostali.

Vabljeni, da del znanj pridobite tudi vi!