1Na sliki Jure Kompan bdi nad nastopom Jureta Daića. Foto Lidija Lijić)

V soboto, 11. novembra je bila v Zagrebu na Hrvaškem mednarodna tekma pod okriljem AIDA, Pokal Submania Apnea. Skupno je nastopilo 31 tekmovalk in tekmovalcev iz 5 držav: Slovenije, Grčije, Madžarske, Srbije in Hrvaške. Po lanski zmagi Mitje Štampferja iz PD Maribor, so se tudi letos slovenski tekmovalci odpravili odločeni, da posežejo po vidnih uvrstitvah.

Iz Slovenije sta se tekmovanja udeležili dve skupini tekmovalcev. Iz Maribora so nastopili Jure Daić, Sandi Bitenc, Jure Kompan in Marko Potrč; iz Ljubljane pa Miha Pribošič, Jurka Jeran in Nejc Likar. Za Nejca Likarja in Marka Potrča je bila to prva uradna tekma, za mlado podprvakinjo Jurko Jeran pa prva tekma v tujini. Ostali so odlični in izkušeni tekmovalci.

Tekmovali so v bazenskih disciplinah. V statiki, kjer je cilj zdržati čim več časa brez vdiha v mirovanju pod vodo; ter v dinamikah s plavutmi in brez, kjer tekmovalci poskušajo neprekinjeno preplavati čim dlje pod vodno gladino.

Že na začetku tekmovanja, po statiki je kazalo dobro: državni rekorder Miha Pribošič je s časom 6 minut in 8 sekund zaostal le za grškim tekmovalcem. Kljub izvrstnemu rezultatu za mnoge, je bil Miha po nastopu malo nezadovoljen, saj je za lastnim rekordom zaostal za skoraj pol minute. Zmagovalec Manos Iatrou je dosegel 6 minut in 18 sekund. Odlično tretje mesto v statiki je s časom 5:50 osvojil novinec na tekmah Nejc Likar. Ostali slovenski tekmovalci so dosegli solidne rezultate.

Popoldne so nastopili še v dinamiki – vsak tekmovalec je izbral nastop s plavutmi ali brez. Miha Pribošič je zamenjal »orodje«: po nastopih z bi-plavutjo je tokrat nastopil z monoplavutjo in dosegel osebni rekord 117 metrov, kar je spet zadostovalo 2. mesto v dinamiki s plavutmi in za zmago v seštevku obeh disciplin. V dinamiki s plavutmi ga je prehitel le Hrvat Ivan Sršen s 120 metri.

Jurka Jeran je s plavutmi preplavala 100 metrov, a ji je zmanjkalo moči za uspešni zaključek nastopa in je bila diskvalificirana, in s tem tudi ni bilo novega državnega rekorda za ženske. Največjo daljavo dneva je s 125 metrov dosegla Karla Fabrio, kar je nov hrvaški rekord.

V dinamiki brez plavuti si je zmago priplaval Jure Daić iz Maribora z okroglimi 100 metri. Uspeh je z osebnim rekordom 89 metrov in tretjim mestom dopolnil njegov društveni kolega Jure Kompan – kaže, da so Jureti rojeni apneisti brez plavuti. Med njiju se je vrinil Hrvat Mario Žižić.

Dve zmagi na mednarodnem tekmovanju v tujini je odlično za zaključek lepe sezone. Čestitke zmagovalcema Mihi Pribošiču in Juret Daiću, pa tudi vsem ostalim! Tekma ob koncu sezone je pokazala znake utrujenost pri tekmovalcih. Dosti tekmovalcev ni doseglo pričakovanih rezultatov ali so celo napravili napako in bili diskvalificirani. Vseeno pa smo lahko vsi zadovoljni z uvrstitvami. Pa tudi z obetavnimi nastopi novincev: tretje mesto Nejca Likarja v statiki sem že omenil, dobro pa je nastopil tudi Marko Potrč (4:14 in 81 metrov s plavutmi).

Nastopajoči si bodo najverjetneje privoščili manj intenzivne treninge ali krajši počitek. Zelo vneto pa zdaj še trenirajo trije reprezentanti: Aleš Seliškar, Luka Pengov in Matej Mihailovski. Od 1. do 12. decembra se bodo udeležili ekipnega svetovnega prvenstva v prostem potapljanju v Hurgadi v Egiptu. Šteli bodo nastopi vseh članov ekipe v disciplinah statika, dinamika s plavutmi in potop v nespremenljivi plovnosti (plavanje do napovedane globine in nazaj). Upam, da bom naslednjič poročal o njihovih uspešnih nastopih, medtem pa jim stisnimo pesti!

Marko Šifrar
Komisija za prosto potapljanje pri SPZ