1Pozdravljeni!

Tekmovanja v prostem potapljanju se bodo letos zaključila z ekipnim svetovnim prvenstvom v Hurgadi v Egiptu. Tekmovalci in tekmovalke, po trije v ekipi, se bodo od 1. do 12. decembra pomerili v potopu v nespremenljivi plovnosti (CWT), dinamiki (DYN) in statiki (STA). Napovedan je nastop ekip iz 22 držav. Udeležila se ga bo tudi naša moška ekipa v sestavi Aleš Seliškar, Luka Pengov (oba DPD Bled) in Matej Mihailovski (ŠD Sapa).

Vodja reprezentance Erik Stojanovič Kocjančič je kot glavni kriterij postavil najboljše osebne rezultate vsakega tekmovalca v tekmovalnih disciplinah, ki bodo na svetovnem prvenstvu. Tako so od pomladi tekmovalci izboljševali rezultate in kmalu je bilo jasno, da bo meja za vstop v reprezentanco zelo visoka. V boju za mesto v reprezentanci sta bila izboljšana državna rekorda v statiki in eden v dinamiki, neuradno tudi v globinskem potopu.

Zaradi pomanjkanja globinskih tekem smo pod okriljem SPZ pripravili dve pregledni tekmi v potopu v nespremenljivi plovnosti: prvo 15. avgusta na otoku Žirju na Hrvaškem, in drugo 30. septembra v Brseču na Hrvaškem. Prvo tekmo smo imeli v prvorazredni druščini: svetovna rekorderja Natalija Molčanova in Herbert Nitsch, ter Aleksej Molčanov. Druga tekma je bila najprej določena za 9. oziroma 10. september, a je bila zaradi slabega vremena odpovedana, in na koncu v dogovoru z vsemi zainteresiranimi tekmovalci prestavljena na konec meseca.
Na obeh tekmah je prostovoljno sodil Matej Domjo. Dodatno varnost je poleg varnostnega potapljača nudil sistem varnega potapljanja s protiutežjo, ki so ga izdelali člani DPD Bled in Matej Mihailovski s pomočjo podjetja Marinar, ki je daroval čoln, in Orodjarstva Škrjanc, ki je izdelal kovinske sestavne dele sistema. S plastičnimi deli nam je pomagal Vlado Ban. Vsem, tudi tistim, ki so pomagali pri izvedbi teh tekem, se še enkrat zahvaljujem za pomoč.

Ko se je zdelo, da so meje tekmovalcev za letos že dosežene, je bil izboljšan vsaj kakšen osebni rekord in tako so se na koncu v prvi reprezentančni izbor uvrstili Aleš Seliškar iz DPD Bled, dosegel je okroglih »magičnih« 200 točk, njegov društveni kolega Luka Pengov s 197,4 točke, ter Sandi Bitenc iz PD Maribor s 191,6 točke. Aleš in Luka sta potrdila udeležbo v reprezentanci, žal se je nastopu odrekel Sandi. Tudi Sandijev društveni kolega Jure Daić, ki je bil po rezultatih 1. rezerva, je nastop odpovedal. Vodja reprezentance je potem povabil Mateja Mihailovskega, ki sicer v drugi polovici leta ni nastopal zaradi zdravstenih težav. V izbor bi lahko bil uvrščen tudi nov državni rekorder v statiki Miha Pribošič, ki impresivno stopnjuje rezultate.

Zaradi precejšnje izenačenosti tekmovalcev se najverjetneje sprememba tretjega člana reprezentance ne bo preveč poznala pri rezultatu ekipe. Kakšne so možnosti? Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma bi naši fantje s ponovitvijo najboljših dosedanjih osebnih rezultatov dosegli bronasto medaljo! Seveda so v tem času napredovale tudi druge reprezentance in težko je ponoviti tri osebne rekorde… A letos so nas tekmovalci že nekajkrat prijetno presenetili, in verjamem, da so zmožni še prijetnih presenečenj. Iz prejšnjih ekipnih svetovnih prvenstev se je pokazalo, da je zelo pomembno, da vsi tekmovalci izvedejo vse nastope uspešno, in upajmo, da bo našim to uspelo, pa tudi če nekateri nastopi ne bodo blizu osebnim rekordom. Bolje manj točk, kot nič.

Končna uvrstitev reprezentance v tem trenutku ni zelo pomembna; sicer bo za tekmovalce drugi nastop na svetovnem prvenstvu, a prvič na ekipnem. Uspešno oceno si bodo zaslužili, če bo vsak izboljšal en osebni rekord. Če bo v to zajet še kakšen državni rekord, bo dosežek izjemen, ne glede na končno uvrstitev ekipe. Boljšim ekipam lahko samo čestitamo in se učimo od njih.

Za konec še obžalujem, da po vnemi v začetku leta niso enako zagrizla tudi dekleta. Razen Mojce Studen, se ostale niso potapljale v globino. Glede na njihovo mladost lahko upam, da bodo bolj vztrajne prihodnje leto, oziroma do naslednjega ekipnega svetovnega prvenstva.

SPZ je le delno pokrila stroške tekmovalcem, trenutno se še dogovarjamo za sponzorstva. Zato lahko toliko bolj cenimo nastope tekmovalcev. Po zadnjih podatkih bosta tekmovalce Aleša Seliškarja, Luko Pengova in Mateja Mihailovskega spremljali Saša Jenček in Marjeta Pengov. Vsem želim varno pot in uspešne nastope.

Medtem, ko se člani državne reprezentance pripravljajo za svetovno prvenstvo, pa se bo druga skupina tekmovalcev konec tedna udeležila mednarodne tekme v Zagrebu. Po lanskem zmagoslavju mariborskih tekmovalcev na čelu z zmagovalcem lanskega tekmovanja Mitjom Štampferjem, lahko tudi letos pričakujemo odlične uvrstitve. Udeležbo v Zagrebu sta napovedala tudi Nejc Likar in Jurka Jeran. Skupaj bodo nastopili tudi kot ekipa.
Jurka Jeran je že spomladi zelo uspešno nastopila na 1. krogu državnega prvenstva v Mariboru in je državna podprvakinja. Za Nejca bo to prva tekma in verjamem, da ga bomo še videvali na prihodnjih tekmah, ko bo izboljševal rezultate. Državni rekorder v statiki Miha Pribošič si gotovo zna izbrati dobro ekipo.
V Zagrebu bo torej nastopilo 6 slovenskih tekmovalcev: Jurka Jeran, Sandi Bitenc, Jure Daić, Jure Kompan, Miha Pribošič in Nejc Likar. Po začetnih treningih v bazenih so vsi optimistični, in tudi njim želim dobre rezultate in prijetno tekmo. O rezultatih pa v naslednjih dneh.

Lep pozdrav,

Marko Šifrar
Komisija za prosto potapljanje pri SPZ